“Dat Brugge fietsstad is, hoef ik u niet te vertellen. We mogen echter niet op onze lauweren rusten. Integendeel zelfs. Het Brugse rapport mag dan positief kleuren voor het centrum en de deelgemeentes, voor het Noorden van Brugge moet er zeker nog een tandje bijgezet worden. Zowel voor de ontsluiting van onze polderdorpen maar ook en in het bijzonder voor het creëren van een modal shift in het woon-werkverkeer”, zo leidde Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en Havenvoorzitter, de voorstelling van de ‘Updates Masterplan Fiets Zeebrugge’ in.
Meteen wordt ook duidelijk dat de fiets een belangrijkere plaats moet innemen in de toegankelijkheid van de haven. Hiertoe gaan de Stad Brugge, het Provinciebestuur West-Vlaanderen en de MBZ, het Zeebrugse havenbestuur, de handen in elkaar slaan. Het weze ook vermeld dat er vanuit de havenbedrijven zelf een uitdrukkelijke wens klinkt om de haven voor hun fietsende medewerkers beter toegankelijk te maken.
Reeds tien jaar geleden werd een eerste Masterplan Fiets Zeebrugse opgesteld. Hierin werden 50 kilometer fietspaden gepland, waarvan 20 kilometer in de haven zelf. Ook pakte de Vlaamse Regering toen uit met een netwerk van ‘fietssnelwegen’. Op vandaag zijn twee derde hiervan gerealiseerd. Die regering blijft in die richting verder werken en voorziet een budget van zo’n miljard euro voor fietsinfrastructuur. Ook de West-Vlaamse Provincie zet hierop in en plant een verdubbeling van de investeringen terzake. Het betreft uitgesproken uitdagingen die nog verder worden uitgediept door de opkomst van de elektrische fiets, de klimaatuitdagingen en het duurzaamheidsbesef, de ontwikkeling van het woon-werkverkeer en de verkeersdrukte.
Nu is de haven reeds bereikbaar via drie belangrijke tracés; van Zuid naar Noord via de F31 en de F311 en van Oost naar West via de F34. Ook moet worden vermeld dat er bij de realisatie van de A11 belangrijke nieuwe fietsinfrastructuur werd gecreëerd. Het aangepaste Masterplan Fiets Zeebrugge voorziet de verdere ontwikkeling en verbetering van die assen. Zo zal op de as F311, ter hoogte van de Palingpot, twee bruggen en een tunnel worden gerealiseerd (uitvoering 2021/2022) waardoor het fietsnetwerk van de oostelijke haven ter hoogte van Ramskapelle zal aansluiten op dit van Knokke-Heist. Op dit moment liggen de plannen op de tekentafel om de Kolvestraat uit te rusten met fietspaden.
Op kortere termijn, tegen eind 2021, komt er een belangrijke, volwaardige verbinding tussen de Jozef Verschaeveweg en de Koffieweg in de noordelijke Zeebrugse achterhaven. De voorlopige werkbrug (gekend als het Zwankendammebrugje) wordt vervangen voor een volwaardige brug. De bouw van de brug werd recent toegewezen aan de aannemerscombinatie Artes/Depret. Voor het eerst in de havengeschiedenis werd hier een concurrentie gerichte dialoog gehanteerd waarbij de aannemer zelf de meest optimale oplossing voor het project voorstelt. De werken starten na de zomer 2020, de ingebruikname van de brug is voorzien voor eind 2021. Het wordt een brug met een centraal draaigedeelte met een doorvaartbreedte voor de scheepvaart van 55 meter. De brug krijgt twee rijstroken en een vrijliggend voet- en fietspad. De brug kan een belasting tot 500 ton aan, wat voor het havenverkeer een belangrijke troef wordt. Het betreft hier een investering van 32 miljoen euro.
De nieuwe brug zal de Zeebrugse dorpskern gedeeltelijk ontlasten van zwaar havenverkeer en maakt de achterhaven beter toegankelijk voor het fietsverkeer.
Met de realisatie van die brug ontstreept het havenbestuur dat ze enthousiast wil meewerken aan het stimuleren van het woon-werkverkeer per fiets en de interne fietsverplaatsingen binnen de haven.
TEKST: Frank Neyts
FOTO: v.l.n.r. Dirk De fauw (burgemeester Stad Brugge), Rik Goetinck (CEO ad interim Port of Zeebrugge/MBZ) en Jurgen Vanlerberghe (gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen)