Sustainable Port Award 2023 - 4 duurzame projecten uit Antwerpen en Zeebrugge maken nog kans

U bent hier

Op 5 mei 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit. Deze award bekroont een duurzaam initiatief in het havengebied. 

De haven van Antwerpen en Zeebrugge is de economische motor van Vlaanderen. Die motor wil het duurzaam maken. Zo genieten ook de volgende generaties van de welvaart en vele jobs die de haven creëert. Daarom zet het in op duurzame groei, waarbij economie, klimaat en mens centraal staan. Om die ambitie kracht bij te zetten en de initiatieven van de vele havenbedrijven hierin in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award. Drie bedrijven hebben de award al in hun prijzenkast staan: BASF, CMB en Ecluse.

De finalisten werden op 15 februari bekend gemaakt tijdens een persvoorstelling in het Havenhuis in Antwerpen. De genomineerden zijn: Victrol (Antwerpen), TotalEnergies (Antwerpen), ICO (Zeebrugge) en Boluda Towage (Zeebrugge & Antwerpen). 

Wie zijn de finalisten?

Carbon Capture, Utilization & Storage: daarnaar verwijzen de letters in het CCUS Shipping-project van Victrol. ‘CO2 afvangen, opslaan en hergebruiken wordt wereldwijd erkend als een deel van de klimaatoplossing’, getuigt Fred Selhorst, Business Development Manager Victrol. De specialist in watertransport en de distributie en bunkering van oliën en gassen biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om hun afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 te transporteren. En dat met op maat gebouwde schepen via de Europese binnenwateren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens - zoals bijvoorbeeld de CO2-hubs in Port of Antwerp-Bruges.

Als eerste bedrijf in Port of Antwerp-Bruges heeft TotalEnergies een langetermijnovereenkomst gesloten voor de toegang tot duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen. ‘Tegen 2026 verbruiken onze koeltorens 90 procent minder leidingwater’, zegt CEO Jacques Beuckelaers. TotalEnergies gebruikt voor de koeling van zijn industriële processen koeltorens. Bij dat proces verbruikt het veel water. In Antwerpen heeft de onderneming daar jaarlijks 5 miljard liter gedemineraliseerd water en 10 miljard liter leidingwater voor nodig. Dankzij een samenwerking met Waterkracht (een joint venture tussen water-link, Ekopak, PMV en Aquafin) zal TotalEnergies weldra 9,6 miljard liter van dat drinkwater per jaar vervangen door gezuiverd stadsafvalwater.  

International Car Operators (ICO) realiseerde in Zeebrugge samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Elf windturbines produceren jaarlijks gemiddeld 110 GWh aan hernieuwbare energie. ‘Dat is genoeg om 30.000 gezinnen op jaarbasis van stroom te voorzien’, zegt Guido Olbrechts, Quality Safety Security & Environment (QSSE) manager bij ICO. ‘Bovendien houden we daarmee 50.000 ton CO2 per jaar uit de lucht.’ De groene elektriciteit wordt ingezet bij de terminaloperaties van ICO. Daarnaast leveren de turbines ook groene stroom aan 308 oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De groene stroom die niet meteen wordt verbruikt, wordt geïnjecteerd in het net. 

Als Europese pionier ontwikkelde Boluda Towage een eigen manier om sleepboten aan te passen naar de hoogste emissienormen IMO Tier III volgens de International Maritime Organisation (IMO). ‘In Zeebrugge hebben we al twee sleepboten vergroend via deze retrofit-techniek, en we kochten ook vier nieuwe sleepboten die voldoen aan de IMO Tier III-eisen’, verduidelijkt Geert Vandecappelle, CEO bij Boluda Towage Europe. ‘Daarmee stoot elke sleepboot jaarlijks 80 procent minder stikstofoxiden (NOx) uit.’  Ook in de haven van Antwerpen werden zes van de acht slepers omgebouwd volgens IMO Tier II-eisen. ‘Dat zorgt voor een emissiereductie van 30 procent per sleepboot’, vertelt Stijn Van Beneden, Fleet Manager in België bij Boluda Towage. Om zijn ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen, rust Boluda Towage samen met OnBoard zijn vloot uit met een slimme meetmodule die het brandstofverbruik verlaagt. ‘Dat daagt onze crew uit om zuiniger om te springen met brandstof en onnodige pieken te vermijden. Zo daalde sinds eind 2021 ons brandstofverbruik met meer dan 250.000 liter en onze CO2-uitstoot met 10 procent.

De stem van de jongeren

De winnaar is bekend op 5 mei 2023. Om die winnaar te bepalen loopt er vanaf vandaag een jongeren- en publieksvoting via www.oursustainableport.com. Een stem uitbrengen kan tot 21 maart. 
Nieuw sinds deze editie is de jongerenjury, onder voorzitterschap van Tom Simmillon (Young Challenger bij The Shift & Sustainable Strategy Specialist bij Proximus), met bachelor- en masterstudenten van Universiteit Gent, Howest, AMS, KU Leuven Campus Brugge & Gent, Karel de Grote Hogeschool en Vives. De jongerenjury geeft aan, na de online voting, welk project hun voorkeur wegdraagt. Tom Simmillon neemt de stem van de jongeren mee in de eindjury die met voorzitter Jos Delbeke aan de slag gaat om de uiteindelijke winnaar te benoemen. 

Meer weten?

Alle informatie over de genomineerden en de voting vindt u via www.oursustainableport.com

 

Publicatiedatum: 16 februari 2023
 

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook