SEAposium 2023: "Kustvisie is onze verzekering tegen de gestage zeespiegelstijging"

U bent hier

“Kustvisie is onze verzekering tegen de gestage zeespiegelstijging.”

Alexander D’Hooghe, coördinator project Kustvisie

Op donderdag 5 oktober 2023 kwamen havenondernemers uit Zeebrugge en Oostende samen voor de derde editie van het SEAposium. Dit jaar stond het havenevent in het teken van Kustvisie, het onderzoekstraject van de Vlaamse Overheid om onze kust en achterland op lange termijn te beschermen tegen een stijging van de zeespiegel. Alexander D’Hooghe, coördinator van het project, lichtte als keynote spreker de belangrijkste bevindingen van Kustvisie toe en ging hierbij vooral dieper in op de beschermingsmaatregelen en gevolgen voor onze kusthavens. Dit leverde gesprekstof op voor een boeiend debat met verschillende stakeholders uit beide havens. 

Kustvisie is een project van de Vlaamse Overheid om onze kust en het achterland op lange termijn te beschermen tegen een zeespiegelstijging. Waar er vandaag al werken plaatsvinden om onze kust zeker tot 2050 te beschermen tegen een zeespiegelstijging van 30 cm (t.o.v. het jaar 2000), kijkt Kustvisie verder. Met dit co-creatie traject ontwikkelt Vlaanderen een aanpak voor na 2050, een aanpak die toekomstbestendig is en onze kust en het hinterland nog minstens 100 jaar beschermt. 

Ook al lijkt dit nog veraf, in het betoog van Alexander D’Hooghe kwam duidelijk naar voor dat we vandaag actie moeten ondernemen. Hij benadrukte dat we nu voorbereidingen en strategische beleidsbeslissingen moeten nemen om toekomstige generaties te beschermen tegen een stijging van de zeespiegel tot 3 meter hoog. Na zijn voorstelling van mogelijke beschermingsstrategieën voor de havens van Oostende en Zeebrugge, kregen stakeholders van beide havens de kans om te reageren op deze plannen. Het debat werd in goede banen geleid door moderator Evelien Vanwalleghem. In het panel zetelden naast Alexander D’Hooghe vertegenwoordigers van beide havenbesturen, Rob Smeets (Chief Operations Officer) voor Port of Antwerp-Bruges en Dirk Declerck (CEO) voor Port Oostende. Piet Opstaele (CEO) sprak voor De Blauwe Cluster, het netwerk van innovatieve organisaties in de duurzame blauwe economie. En Dieter Coussée, regiomanager Voka Noord-West-Vlaanderen en Apzi - Voka West-Vlaanderen, vertegenwoordigde de havenbedrijven.

Tijdens het panelgesprek werd gedebatteerd over hoe we met Kustvisie niet enkel de bescherming van de mens kunnen waarborgen, maar ook de economische activiteit en ontwikkeling in de havens kunnen verzekeren. Er werd gepleit voor een totaalplan voor alle Vlaamse havens en om de verschillende uitdagingen samen aan te pakken. Ook innovatieve oplossingen werden geopperd, zoals drijvende, modulaire haveninstallaties, energie-eilanden op zee en ‘nature-based solutions’ om met glooiende natuurzones onze kust te beschermen. De gedachtewisseling bracht enkele boeiende inzichten naar boven en inspiratie voor alle betrokkenen. 

Wouter De Ruyter, Raadgever havens en watergebonden materies Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters, sloot het academische gedeelte van de avond af met de woorden “We moeten ons voorbereiden op wat al gebeurt”. Dat doet de Vlaamse Overheid vandaag met de uitvoering van het masterplan Kustveiligheid, tot 2050. Voor de periode erna werd het project Kustvisie ontwikkeld. Hij verzekerde ons dat de plannen verankerd zullen worden in het beleid voor de toekomst. 

De avond werd afgesloten met een netwerkmoment waarop de 100-tal aanwezigen nog verder konden napraten en ideeën uitwisselen. De organisatoren Apzi – Voka West-Vlaanderen en de Oostendse Havengemeenschap kijken terug op een geslaagde 3de editie van het SEAposium in de ABC-toren in Zeebrugge.

 

Publicatiedatum: 9 oktober 2023
Lees ook het artikel in Flows.be.

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook