Kotug Smit zet nieuwe havensleepboot in

U bent hier

Vanaf maandag 21 augustus 2017 zet het havensleepvaartbedrijf Kotug Smit Towage een nieuwe havensleepboot in in de haven van Zeebrugge. Het betreft de splinternieuwe sleper ‘Southampton’.

De ‘Southampton’ kwam vrijdag 18 augustus 2017, ’s avonds laat, Zeebrugge binnengevaren van de werf Damen in Vlissingen waar het vaartuig drie dagen daarvoor was toegekomen. In Zeebrugge werd op zaterdag de laatste technische uitrusting aan boord genomen, gevolgd door een korte proefvaart, onder meer in de achterhaven.

De ‘Southampton’ vaart nu nog onder Maltese vlag, maar wordt straks naar de Belgische omgevlagd met Zeebrugge als thuishaven. In de kusthaven neemt de ‘Southampton’ de plaats in van de ‘Smit Tiger’, die door Kotug Smit een andere opdracht toegewezen krijgt.

De inzet van de ‘Southampton’ in Zeebrugge past binnen de concessie die Kotug Smit door het Zeebrugs havenbestuur kreeg toegewezen voor het uitvoeren van alle havensleepwerk.

De ‘Southampton’ kan ook worden ingezet als brandbestrijdingsschip (FiFi – Fire Fighting).

Enkele technische gegevens: de ‘Southampton’ werd in 2017 door Damen Shipyard gebouwd met IMO nummer 9816672. Het kreeg de klasse LRS 100 A1, Escort Tug, LMC, UMC FiFi 1 toegewezen. De sleepboot heeft een Gross tonnage van 431 ton, is 29,10 meter lang (loa), en 13,23 meter breed. Ze heeft een maximale diepgang van 5,5 meter. De twee hoofdmotoren betreffen 2 X Caterpillar 3516C TA HD motoren, samen goed voor 6770 pk. Voortstuwing gebeurt met 2 x US 255 Fixed pitch propellers. Trekkracht op de paal (bollard pull) in vooruit : 80 ton+. Trekkracht op de paal in achteruit: 77 ton. Brandbestrijding 2 x 1200 m³/uur. Uiteraard is het schip uitgerust met de allermodernste navigatie- en communicatiemiddelen.

 

Foto's: Dirk Neyts

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook
Gerelateerde artikels: 
Druk bijgewoond milieuseminarie voor havengebruikers