Infrabel sensibiliseert met geurverfrissers en koffie aan overwegen in havens van Antwerpen en Zeebrugge

U bent hier

Doelgerichte actie vraagt respect voor verkeersregels aan vrachtwagenchauffeurs

Een week lang organiseert Infrabel een sensibiliseringscampagne in de twee grootste havens van België: Antwerpen en Zeebrugge. De actie richt zich tot de vele vrachtwagenbestuurders die actief zijn in havengebied. Dat is nodig want tussen januari en november 2021 was er maandelijks een ongeval met een vrachtwagen aan een overweg in havengebied. De voornaamste oorzaak? Het negeren van het rode licht. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, zo’n ongeval veroorzaakt ook heel wat vertraging en economische schade.

RED = STOP

In de laatste rechte lijn naar 2022, net voor kerst, lanceert Infrabel, in samenwerking met de havens van Antwerpen en Zeebrugge een doelgerichte sensibiliseringscampagne naar alle vrachtwagenchauffeurs die actief zijn in die havengebieden. Onderliggende gedachte: hopelijk raakt iedereen veilig thuis voor de eindejaarsfeesten. En dat doe je, als chauffeur, door eenvoudig de verkeersregels te volgen. De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

2021: 1 dode, 1 zwaargewonde en 1 lichtgewonde

Een simpele regel. Toch ziet Infrabel in de statistieken dat meer dan 80% van de ongevallen aan overwegen wordt veroorzaakt door bestuurders die het rode licht negeren. En dat is levensgevaarlijk. Dit jaar viel er, helaas, 1 dodelijk slachtoffer in de haven van Zeebrugge en vielen er 1 zwaar- en 1 lichtgewonde in de haven van Antwerpen. Ter vergelijking, in 2020 vielen er 2 lichtgewonden in de haven van Antwerpen en in 2019 waren er 2 zwaargewonden in de Antwerpse haven en 1 lichtgewonde in Zeebrugge. 

Meer dan één op de drie ongevallen aan overwegen gebeurt in havengebied. Tussen januari en november 2021 registreerde Infrabel 12 ongevallen aan overwegen in havengebied. Acht in de haven van Antwerpen en vier in de haven van Zeebrugge. Als je vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar is dat voor beide havens een stijging. Want in 2020 waren er in Antwerpen 6 ongevallen en in Zeebrugge was er geen enkel. Een kleine nuance: 2020 is niet echt een referentiejaar. Door de coronacrisis was er een lockdown, thuiswerk en reden er ook minder treinen. Allemaal factoren die de cijfers beïnvloedden. Beter zou dus zijn om te vergelijken met 2019. Toen waren er in de Antwerpse haven 12 ongevallen aan overwegen en 4 in Zeebrugge. Voor Antwerpen betekent dat dus een daling met een derde, voor Zeebrugge blijft het cijfer stabiel.
Hoe dan ook, elk ongeval is er uiteraard één te veel. Sensibiliseren blijft dus nodig. De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

“Frisse” campagne mét koffie

Om vrachtwagenbestuurders aan die eenvoudige regel te herinneren, slaan medewerkers van Infrabel een week lang hun tenten op in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Daarnaast is er ook een digitale campagne van 13 tot en met 26 december. De beide havens steunen de campagne via hun sociale media en ook de vereniging van havenbedrijven Apzi-Voka deelt de boodschappen van de actie in een mailing naar al hun leden. In de havens zelf wordt er gesensibiliseerd in de buurt van twee drukke terminals waar overwegen zijn en waar veel vrachtwagens passeren. Ter plaatse krijgen de chauffeurs allemaal een geurverfrisser in de vorm van een Sint-Andrieskruis. Dat kruis is het verkeersteken dat aangeeft dat je een spooroverweg nadert. De geurverfrisser is een constante herinnering voor de chauffeurs dat ze de verkeersregels aan overwegen altijd moeten respecteren. Daarnaast biedt Infrabel de bestuurders ook een verse koffie en een korte “veiligheidsbabbel” aan.
De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

Sensibiliseringscampagne voor het eerst op locatie in Zeebrugge

De voorbije jaren organiseerde Infrabel deze sensibiliseringscampagne al meerdere keren in de haven van Antwerpen. Hier gebeuren traditioneel ook altijd de meeste ongevallen aan overwegen. Niet onlogisch omdat Antwerpen nu eenmaal de grootste haven van België is met zo’n 1.000 km spoor en liefst 207 overwegen. Ter vergelijking, Zeebrugge heeft bijna 90 km spoor en 20 overwegen. In Gent hebben ze zo’n 160 km spoor en 19 overwegen in het havengebied.

Het is nu voor het eerst dat Infrabel ter plaatse campagne voert in de haven van Zeebrugge. Dat komt omdat 2021 voor Zeebrugge een jaar is met veel ongevallen aan overwegen. Zeker in vergelijking met voorgaande jaren. De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

Vertragingen en economische schade

Tijdens de eerste 11 maanden van 2021 viel er dus 1 dodelijk slachtoffer en twee gewonden. Naast dat menselijke leed veroorzaken deze ongevallen ook heel wat vertraging en economische schade. Dit jaar veroorzaakten deze ongevallen tot nu toe al 3.862 minuten vertraging aan de treinen. Omgerekend is dat meer dan 64 uur! Al deze problemen zijn vermijdbaar als de verkeersregels worden gerespecteerd. De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

Maatregelen op het terrein

Naast sensibiliseringsacties zet Infrabel, in samenspraak met alle betrokken partijen, ook in op maatregelen op het terrein. Maatregelen die de zichtbaarheid aan overwegen nog moet verbeteren. Het gaat dan om extra bellen, bijkomende overwegsignalisatie en verkeersborden. De boodschap is duidelijk: rood is stoppen!

Boetes: wie niet horen wil, zal voelen

Ten slotte wie zich niet aan de verkeersregels houdt, speelt niet alleen met zijn of haar leven en dat van anderen. Je riskeert ook erg hoge boetes. Door het rood rijden is een categorie 4 overtreding. Dat is de zwaarste overtreding die je kan begaan. Daar staan boetes op van €320 tot €4000. Daarnaast riskeer je ook een rijverbod voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar. De boodschap is dus duidelijk: rood is stoppen! 

 

https://infrabel.be/nl/safetyinports

Publicatiedatum: 13 december 2021
 

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook