Infrastructuurbeheerder Infrabel zet zijn schouders onder de ontwikkeling van de haven van Zeebrugge en investeert miljoenen in nieuwe spoorinfrastructuur die deze belangrijke haven in de toekomst nog beter en vlotter toegankelijk maakt voor goederentreinen. Het zijn de grootste en belangrijkste spoorwerken dit jaar om de haven van Zeebrugge verder te ontsluiten.
Cruciaal spoorknooppunt vernieuwd en hertekend
In Dudzele, tussen Brugge en Zeebrugge, ligt een strategisch spoorknooppunt. Hier kruisen zich twee belangrijke spoorlijnen. Eén gaat richting Lissewege, Zeebrugge en de westelijke haven (L51A), de andere naar Heist, Duinbergen, Knokke en de oostelijke haven (L51B). In 2019 reden er zo'n 38 000 treinen voorbij dit knooppunt.
De laatste grote spoorwerken in Dudzele dateren van 40 jaar geleden. Die infrastructuur werd altijd goed onderhouden maar is nu aan vervanging toe om veilig en vlot treinverkeer te kunnen blijven garanderen. Maar er is meer dan alleen vervangen. Infrabel hertekent en past de spoorinfrastructuur ook aan in functie van een mogelijke capaciteitsuitbreiding in de toekomst. Dat zal meer ademruimte creëren voor de treinen naar de haven en ook richting kust.
Belangrijkste spoorwerken in 2020 voor ontsluiting haven Zeebrugge
De spoorwerf in Dudzele is één van de belangrijkste en ook meest complexe werken dat Infrabel dit jaar uitvoert om de haven van Zeebrugge nog toegankelijker te maken. Het belangrijkste onderdeel van deze werf is het plaatsen van vijf nieuwe wissels. De huidige drie worden vervangen en er komen er nog eens twee nieuwe bij. Enorm voordeel is dat de nieuwe wissels dubbel zo lang meegaan als de huidige. De nieuwe exemplaren zijn meer dan 100 meter lang en het zijn de grootste in hun soort die op een klassieke spoorlijn worden gebruikt. Ze zijn op maat gemaakt in Bascoup, het enige atelier in België waar spoorwissels worden vervaardigd.
De nieuwe wissels zijn gemonteerd op betonnen dwarsliggers (i.p.v. vroeger op hout) en wegen maar liefst 112 ton per stuk. Om dit extra gewicht te kunnen dragen, legt Infrabel een nieuwe fundering aan die de stabiliteit van de drassige ondergrond sterk verbetert. De moderne wissels zijn minder storingsgevoelig, duurzamer en ze zijn ook onderhoudsvriendelijker dan hun voorgangers. Deze vernieuwing is dus niet alleen goed voor de veiligheid, het kan ook in de toekomst een positieve invloed hebben op de stiptheid en regelmaat van de treinen. Ten slotte, de nieuwe wissels zijn zodanig gemaakt dat ze ook minder geluid produceren (in vergelijking met de oude types) wanneer er treinen over rijden. Dit beperkt de geluidshinder voor de buurt.
Naast deze wisselvernieuwing wordt tegelijk over een lengte van één km twee bochten in het spoor rechtgetrokken. Dat is goed voor het comfort omdat de treinen hier voortaan gewoon rechtdoor kunnen rijden en zorgt voor een vlottere doorstroming van het treinverkeer. In Dudzele wordt bovendien 6 km bovenleiding vernieuwd, wordt de seininrichting aangepast aan de nieuwe configuratie en leggen de specialisten van Infrabel ook nog eens 700 meter nieuw spoor aan.
Oplossingen en alternatieven voor het treinverkeer
De werken zijn zodanig georganiseerd – in samenspraak met de haven - om het goederenverkeer zo weinig mogelijk te hinderen. Er werd een alternatief aanbod uitgewerkt waarbij op specifieke tijdstippen de werken gedurende een periode van vier uur tijdelijk worden stilgelegd om dan zoveel mogelijk goederentreinen over één spoor door te laten. Zo blijft de haven toch deels bereikbaar per spoor.
Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “Het spoor is een belangrijke transportmodus voor de haven van Zeebrugge. Onze kusthaven beschikt over een ruim en steeds groeiend aanbod verbindingen met het Europese hinterland. De modernisering die Infrabel uitvoert ter hoogte van de spoorlijn 51A in Dudzele zal de intermodale diensten van de haven van Zeebrugge in de toekomst optimaliseren. Dankzij goed overleg met Infrabel zijn de werkzaamheden zo gepland dat de haven maximaal toegankelijk blijft.”
Eind november zullen de werken afgerond zijn.