Seminarie: Veiligheidscultuur op de werkvloer - de menselijke kant van arbeidsveiligheid

U bent hier

dinsdag 11.06.2024 -
12:45 tot 16:30
Voka | Brugge (O'Forty bedrijvencampus)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp
België

In dit seminarie gaan we dieper in op het ontwikkelen van veiligheidsgedrag op de werkvloer. We belichten daarbij uitgebreid de menselijke kant van arbeidsveiligheid en bieden handvaten om op een structurele en duurzame manier te bouwen aan een veiligheidscultuur binnen jouw organisatie.

Veiligheidscultuur gaat niet enkel over wetgeving, zorgsystemen, machineveiligheid of beschermingsmiddelen. Bij veiligheidscultuur staat de mens en zijn werkomgeving centraal. Zowel zijn bekwaamheden als zijn emotionele drijfveren. Maar evenzeer alle externe invloeden die zijn gedrag sturen. Veiligheidsgedrag op de werkvloer wordt immers bepaald door een complex geheel aan factoren, waaronder ook taal en cultuur.

Tijdens dit seminarie gaan we dan ook aan de slag met het uitwerken van acties om de aandacht voor arbeidsveiligheid te versterken en om specifieke competenties van medewerkers aan te scherpen: 

  • Waarom zouden we werken aan veiligheidscultuur- en gedrag? 
  • Hoe ontstaat veilig gedrag en hoe kan je dit managen? 
  • Hoe kan je iedereen benaderen, meekrijgen en opleiden? 
  • Waarom zijn mensen van nature geneigd om onveilig te werken?
  • Hoe ontwikkelt men bij voorkeur nieuw gedrag? 
  • Wat beïnvloedt het collectief gedrag van medewerkers op de werkvloer?

 

Spreker

Willy Wastyn is auteur van het boek ‘Veiligheidscultuur 4.0: De nieuwe werkelijkheid (2020)’. Daarnaast is hij wetenschappelijk adviseur binnen StepStones For Safety. 

StepStones For Safety is een dienstverlenende onderneming actief op vlak van arbeidsveiligheid, meer bepaald op vlak van de menselijke kant van arbeidsveiligheid. Veiligheidscultuur, -gedrag, - leiderschap en -communicatie zijn hun expertisedomeinen.

 

Prijs

  • Leden Apzi-Voka: 235 euro (excl. btw)
  • Niet-leden: 350 euro (excl. btw)

Voor dit seminarie kan je gebruikmaken van de KMO-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen. 

Het onthaal is voorzien vanaf 12.45 uur. 

 

Meer info 

Thomas Dujardin
Adviseur HR & Arbeidsmarkt
thomas.dujardin@voka.be
T: 056 26 13 88

 

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook