Zeebrugge terug op de containerkaart gezet

U bent hier

Met de aanloop van het mega-containerschip “CSCL Arctic Ocean” van de Chinese rederij COSCO op vrijdag 10 mei 2019 start voor Zeebrugge een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis als containerhaven. De aanloop past in een wekelijkse dienst van Ocean Alliance, gekend als de NEU1-dienst, die voortaan de kusthaven als importhaven in het vaarschema heeft opgenomen.

De Ocean Alliance is een samengaan van de rederijen Cosco Shipping Lines (China), CMA CGM (Frankrijk), Evergreen Line (Taiwan) en OOCL (Hongkong).

De NEU1-dienst is één van de zeven ‘loops’ door de Ocean Alliance aangeboden. Naast die nieuwe wekelijkse aanloop wordt Zeebrugge al langer aangelopen door de NEU3-dienst van dezelfde groep, maar dan wel als export-call.

In Zeebrugge worden de schepen van de Ocean Alliance behandeld aan de Cosco Shipping Ports (CSP) Zeebrugge terminal gelegen aan het Albert II-dok in de westelijke voorhaven. Deze terminal kwam recent in handen van de Chinese Cosco groep.

De aanwinst van de NEU1-dienst is voor Zeebrugge van bijzonder belang. Immers, als import-call, en als tweede Europese aanloophaven na Felixstowe, wordt ook heel wat lading gelost dat per feederdienst naar de eindbestemming wordt afgeleverd. Zo staan er drie afzonderlijke feederdiensten op stapel, naar Bilbao, naar Dublin en naar St.Petersburg. Ook zal feederlading voor Finland meegenomen worden aan boord van de schepen van de wekelijkse Zeebrugge-aanlopen van Containerships, nu een onderdeel van de CMA CGM groep. Maar er komen ook trein- en binnenvaartverbindingen om de lading ter bestemming af te leveren. Noemen we alleen maar de treinverbindingen met Rekkem, Antwerpen en Gent, en met het Duitse Duisburg in het Ruhrgebied en met Dourges-Lille Container Terminal in Noord-Frankrijk.

De NEU1-dienst zal worden gerund met zeer grote containerschepen. Meer bepaald met vijf COSCO-schepen met een capaciteit van 18.980 TEU en zes schepen van OOCL met een capaciteit van 21.413 TEU, momenteel de grootste containerschepen ter wereld.

Naar aanleiding van de opstart van de nieuwe containerlijn sprak Carla Debart, Managing Director van CSP Zeebrugge, de ambitie uit om Zeebrugge uit te bouwen als hub en gateway voor de schepen van de Ocean Alliance.

 

Foto's D.Neyts

Dit artikel delen: Facebook LinkedIn Facebook