Havensector ziet mooie toekomst voor drones

U bent hier

“Drones kennen we voornamelijk van de mooie luchtbeelden die ze kunnen maken, maar in de havenomgeving is te verwachten dat deze slechts een beperkt deel van de activiteiten zullen uitmaken” zegt Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones. Zijn bedrijf is het eerste en grootste RPAS opleidingscentrum van Vlaanderen. RPAS staat in vaktermen voor remotely piloted aircraft system.

Het gebruik van drones in het havengebied kent een enorm groeipotentieel. Taken zoals monitoring van schepen of windmolenparken worden nu vaak via hoogtewerkers gedaan, maar kunnen in de toekomst sneller en veiliger uitgevoerd worden door drones. Ook bij andere toepassingen, zoals  het monitoren van terreinen of beveiligingsopdrachten bieden drones een efficiënte oplossing. Elwin Van Herck geeft aan dat deze toepassingen geen toekomstmuziek meer zijn, maar nu reeds volop uitgetest worden of reeds in gebruik zijn.

In april 2016 werd met de lancering van het KB drones een eerste wettelijk kader voorzien waarbinnen drones professioneel ingezet kunnen worden. Eveneens werd de opleiding tot dronepiloot wettelijk vastgelegd. Een duidelijke regelgeving moet het mogelijk maken om de sector op een veilige manier te laten werken en tegelijk de mogelijkheid bieden om in te spelen op de verdere technische ontwikkeling en vragen vanuit de industrie. Elwin Van Herck benadrukt dat het vliegen maar een klein deel van het werk van een dronepiloot uitmaakt. Het grote werk zit in de voorbereiding om een goede inschatting van de situatie te kunnen maken.

Noordzee Drones is gevestigd in de Zeebrugse achterhaven waar het een terrein in concessie heeft om opleidingen te geven. Op het terrein kunnen de cursisten in alle omstandigheden, zoals bij sterke wind, leren om vluchten voor te bereiden en te vliegen. Reeds vele Zeebrugse  havenbedrijven toonden een sterke interesse in de mogelijkheden om met drones te werken. De grote belangstelling op de  open bedrijven-dag was daar een mooi voorbeeld van, aldus Elwin Van Herck.  De ondernemer geeft ten slotte nog aan dat het zonder de steun van de West-Vlaamse gouverneur, gedeputeerde De Bethune, MBZ en de POM een stuk moeilijker zou geweest zijn om dit resultaat te bereiken.

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook