SEAposium - Kustvisie voor de toekomst van onze havens

U bent hier

donderdag 05.10.2023 -
17:00 tot 22:00
ABC-toren (1ste verdiep)
Rederskaai 60-61
8380 Zeebrugge
België

Ontdek wat kustbescherming met onze kust, onze havens en uw bedrijf zal doen

Alexander D'Hooghe
over de gevolgen van een stijgende zeespiegel voor onze kusthavens

De havengemeenschappen van Zeebrugge en Oostende organiseren samen een boeiende avond over de impact van een stijgende zeespiegel op de toekomst van onze havens. Op deze derde editie van het SEAposium brengt Alexander D’Hooghe, coördinator van het project Kustvisie van de Vlaamse Overheid, als keynote spreker zijn visie op dit actuele thema.

Klimaatverandering is een feit, een nieuwe realiteit waar we ons aan moeten aanpassen. Bijna dagelijks zien we de gevolgen van de opwarming van de aarde in het nieuws: overstromingen, bosbranden, extreme hitte en droogte, sneeuwval op onverwachte momenten en plaatsen … Vandaag moeten we actie ondernemen om ons te beschermen tegen de veranderingen van de natuur. 

Met het project Kustvisie onderzoekt de Vlaamse Overheid hoe we onze kust en het achterland op lange termijn kunnen beschermen tegen een zeespiegelstijging. Binnen dit onderzoekstraject spelen ook de kusthavens een belangrijke rol. Op welke manier kunnen we onze havens beschermen tegen een stijgende zeespiegel? Welke beschermingsstrategieën lenen zich voor welke haven? En wat zijn de mogelijke opties en gevolgen voor de zeehavens van Zeebrugge en Oostende?

Alexander D’Hooghe, coördinator van het project Kustvisie, neemt ons mee doorheen de mogelijke beschermingsmaatregelen voor onze Belgische kust én havens. Daarnaast toont hij ook hoe onze buurlanden omgaan met deze veranderingen en prangende uitdagingen.

Programma

17.00 uur: Ontvangst met verfrissend drankje en versnapering
18.00 uur: Start inhoudelijk programma - Verwelkoming door moderator Evelien Vanwalleghem (VRT)
18.05 uurOpeningsgesprek met voorzitters Marc Adriansens (Apzi - Voka West-Vlaanderen) en Mathias Verkest (Oostendse Havengemeenschap)
18.10 uur: 'Kustvisie - Hoe kunnen we onze havens beschermen tegen een stijgende zeespiegel?' door Alexander D'Hooghe, coördinator van het project Kustvisie van de Vlaamse Overheid
18.40 uur: In dialoog met stakeholders van de kusthavens over de conclusies van het project Kustvisie: 

  • Alexander D'Hooghe, Coördinator van het project Kustvisie van de Vlaamse Overheid;
  • Rob Smeets, Chief Operations Officer Port of Antwerp-Bruges;
  • Dirk Declerck, Chief Executive Officer Port Oostende;
  • Piet Opstaele, Chief Executive Officer De Blauwe Cluster;
  • Dieter Coussée, Regiomanager Noord-West-Vlaanderen & Apzi - Voka West-Vlaanderen 

19.10 uur: Q&A 
19.20 uur: Slotwoord door Wouter De Ruyter, Raadgever havens en watergebonden materies Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters
19.30 uur: Walking dinner & netwerkmoment
22.00 uur: Voorziene einde

 

Prijs

  • Leden Apzi-Voka/OPUA: 95 euro excl. btw
  • Niet-leden: 125 euro excl. btw

 

Inschrijven

Inschrijven kan tot maandag 2 oktober 2023 via onderstaande registratielink. 

Een factuur wordt bezorgd na inschrijving. Bij annulatie na 2/10/2023 en bij no show blijft de inschrijvingsprijs verschuldigd.

 

Nog vragen?

apzi@voka.be
050 55 27 57 

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook