Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge

U bent hier

donderdag 16.11.2023 -
09:00 tot 12:00
Voka | Brugge (O'Forty bedrijvencampus)
Kapellestraat 138
8020 OOSTKAMP
België

Internationale handel is onmogelijk weg te denken bij heel wat ondernemingen. Ondernemen buiten de EU-grenzen vereist vrijwel altijd kennis van douanematerie. In dit traject maak je kennis met de belangrijkste douaneconcepten om de douanematerie (nog beter) te beheersen.

Verschillende internationale handelstendensen (o.a handelssancties, brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles) verplichten de importeur/exporteur om haar/zijn douanekennis continu bij te schaven om in overeenstemming te zijn met de wetgeving. De juiste douanekennis en -processen hebben levert de onderneming bovendien substantiële cashflowvoordelen op.

Dankzij het traject Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge zijn deelnemers in staat om douaneprocessen binnen de onderneming beter te begrijpen en te managen - zowel op operationeel als op strategisch niveau.

Voor dit opleidingstraject werken wij samen met onze partner Deloitte, die een aantal specialisten met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel ter beschikking stelt.

Programma

Het traject bestaat uit 4 aaneensluitende modules:

 • Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen
  Begrijp hoe de EU douanewetgeving in elkaar zit en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
   
 • Elementen die belangrijk zijn voor het berekenen van de invoerrechten
  Vertrek vanuit de drie douanepijlers (waarde, classificatie en oorsprong) en begrijp hoe de drie pijlers invloed hebben op de berekening van de invoerrechten.
   
 • Douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) en vergunningen
  Ga na welke douaneformaliteiten men moet vervullen bij in- en uitvoer en welke speciale douaneregelingen men kan toepassen voor cashflowoptimalisatie. Wij bespreken ook welke vergunningen/beschikkingen hiervoor nodig zijn.
   
 • Douaneaangifte en Incoterms
  Leer hoe een douaneaangifte opgesteld wordt en begrijp de betekenis van de codes die in verschillende vakken ingevuld worden. Het niet correct vermelden van de gegevens op de invoer/uitvoeraangifte kan leiden tot (strafrechtelijke) sancties voor de importeur/exporteur en/of douanedeclarant. Daarnaast staan wij stil bij internationale leveringsvoorwaarden (Incoterms). Incoterms beschrijven de verplichtingen, risico's en kosten die horen bij de transactie van de goederen.

 

Wanneer?

 • Sessie 1: Donderdag 16 november 2023
 • Sessie 2: Donderdag 23 november 2023
 • Sessie 3: Donderdag 30 november 2023
 • Sessie 4: Donderdag 7 december 2023

Telkens van 09.00 tot 12.00 uur.

 

Prijs

 • Leden Apzi - Voka: 850 euro (excl. BTW)
 • Niet-leden: 1.275 euro (excl. BTW)

Voor dit seminarie kan je gebruikmaken van de KMO-portefeuille

 

Meer info 

Lorenzo Bequoye
Oorsprongsattesten & exportdocumenten
lorenzo.bequoye@voka.be
T: 056 23 50 61

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook