Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge

U bent hier

maandag 14.11.2022 -
14:00 tot 17:00
Bedrijvencampus O'Forty
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp
België

Internationale handel is niet meer weg te denken bij veel ondernemingen. Om buiten de EU-landsgrenzen te ondernemen, moet je evenwel thuis zijn in douanematerie. In dit traject maak je kennis met de belangrijkste douaneconcepten, zodat je de materie (nog beter) beheerst.

Internationale handelstendensen zoals handelssancties, Brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles, verplichten importeurs/exporteurs om hun douanekennis continu bij te schaven zodat ze in orde zijn met de wetgeving. Bovendien kan de juiste douanekennis en -processen substantiële cashflowvoordelen opleveren voor je onderneming.

Met het traject Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge willen wij je dan ook inzicht geven in de douaneprocessen binnen je onderneming, zodat je die beter kan managen, zowel op operationeel als strategisch niveau.

 

Programma

Het traject bestaat uit 4 aaneensluitende modules:

 • Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen
  Begrijp hoe de EU-douanewetgeving in elkaar steekt en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
 • Belangrijke elementen voor het berekenen van de invoerrechten
  Vertrek vanuit de drie douanepijlers (waarde, classificatie en oorsprong) en begrijp hoe de drie pijlers invloed hebben op de berekening van de invoerrechten.
 • Douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) en vergunningen
  Ga na welke douaneformaliteiten je moet vervullen bij in- en uitvoer en welke speciale douaneregelingen je kan toepassen voor cashflow-optimalisatie. Wij bespreken ook welke vergunningen/beschikkingen hiervoor nodig zijn.
 • Douaneaangifte en incoterms
  Leer hoe een douaneaangifte opgesteld wordt en begrijp de betekenis van de codes. Het niet correct vermelden van de gegevens op de invoer/uitvoeraangifte kan leiden tot (strafrechtelijke) sancties voor de importeur/exporteur en/of douanedeclarant. We staan ook stil bij internationale leveringsvoorwaarden (incoterms). Incoterms beschrijven de verplichtingen, risico's en kosten die horen bij de transactie van de goederen.

Het programma kan zowel on- als offline gevolgd worden.

 

Sprekers

Voor dit opleidingstraject werken wij samen met onze partner Deloitte. Zij hebben specialisten in huis met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel.

 

Voor wie?

Voor ondernemingen die internationaal actief zijn en/of die vaak in contact komen met douane (formaliteiten, procedures): douaneverantwoordelijken, exportmedewerkers en -managers, zaakvoerders, CFO's, supplychain-managers ...

 

Wanneer?

 • Sessie 1: Maandag 14 november 2022
 • Sessie 2: Donderdag 24 november 2022
 • Sessie 3: Donderdag 1 december 2022
 • Sessie 4: Donderdag 8 december 2022

Telkens van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Prijs

 • Leden Apzi-Voka: 1.100 euro excl. btw
 • Niet-leden: 1.650 euro excl. btw

Voor deze opleiding kan je gebruikmaken van de KMO-portefeuille. 

 

Meer info

Leonid Guz
Kennis & advies/Internationaal ondernemen
leonid.guz@voka.be
0499 77 62 34

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook