Customs Academy - 4 sessies

U bent hier

donderdag 18.11.2021 -
14:00 tot 17:00
O-Forty
Kapellestraat 138
8020 OOSTKAMP
België

Internationale handel is bij veel ondernemingen niet meer weg te denken. Maar ondernemen buiten de EU-landsgrenzen vereist vaak kennis van douanematerie. In dit traject maakt u kennis met de belangrijkste douaneconcepten om de douanematerie (nog beter) te beheersen.

Verschillende internationale handelstendensen, zoals handelssancties, brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles, verplichten de importeur/exporteur om zijn/haar douanekennis continu bij te schaven om in overeenstemming te zijn met de wetgeving.

Daarnaast kan het beschikken over de juiste douanekennis en -processen substantiële cashflowvoordelen opleveren voor de onderneming.

Met het traject Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge willen wij de deelnemers de kennis aanreiken om douaneprocessen binnen de onderneming beter te begrijpen en te managen. Dit op zowel operationeel als strategisch niveau.

Voor dit opleidingstraject werken wij samen met onze partner Deloitte, die een aantal specialisten met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel ter beschikking stelt.

 

Programma

Het traject bestaat uit 4 aaneensluitende modules:

  1. Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen - Begrijp hoe de EU-douanewetgeving in elkaar zit en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
  2. Elementen die belangrijk zijn voor het berekenen van de invoerrechten - Vertrek vanuit de drie douanepijlers (waarde, classificatie en oorsprong) en begrijp hoe de drie pijlers invloed hebben op de berekening van de invoerrechten.
  3. Douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) en vergunningen - Ga na welke douaneformaliteiten men moet vervullen bij in- en uitvoer en welke speciale douaneregelingen men kan toepassen voor cashflowoptimalisatie. Wij bespreken ook welke vergunningen/beschikkingen hiervoor nodig zijn.
  4. Douaneaangifte en incoterms - Leer hoe een douaneaangifte opgesteld wordt en begrijp de betekenis van de codes die in verschillende vakken ingevuld worden. Het niet correct vermelden van de gegevens op de invoer/uitvoeraangifte kan leiden tot (strafrechtelijke) sancties voor de importeur/exporteur en/of douanedeclarant. Daarnaast staan wij stil bij internationale leveringsvoorwaarden (Incoterms). Incoterms beschrijven de verplichtingen, risico's en kosten die horen bij de transactie van de goederen.

 

Doelgroep

De opleiding is voornamelijk gericht op ondernemingen die internationaal actief zijn en/of die vaak in contact komen met douane (formaliteiten, procedures): douaneverantwoordelijken, exportmedewerkers en -managers, zaakvoerders, CFO's, Supply Chain managers ...

 

Wanneer

  • Sessie 1: Donderdag 18 november
  • Sessie 2: Donderdag 25 november
  • Sessie 3: Donderdag 2 december
  • Sessie 4: Donderdag 9 december 

Telkens van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Prijs

  • Leden Apzi-Voka: 760 euro excl. btw
  • Niet-leden: 1.160 euro excl. btw

Voor deze opleiding kunt u gebruikmaken van de KMO-portefeuille. 

 

Meer info

Leonid Guz
Kennis & advies/Internationaal ondernemen
leonid.guz@voka.be
0499 77 62 34

Dit artikel delen: LinkedIn Facebook